• Новости
 • Сахара: отопление, канализация, водоснабжение
   

  Главная

  Новости

  Скачать полный прайс-лист, MS Word, архив ZIP

  Скачать полный прайс-лист, MS Word, архив ZIP

  Как к нам проехать?

  Как к нам проехать?

  Unazat e drurit, dhe çfarë mësojmë

  1. Pemët gjigante më të vjetra
  2. Unaza vjetore përcaktojnë jo vetëm moshën e pemës

  Vitet e jetës së pemëve të latitudeve të butë dhe të ftohtë mund të përcaktohen nga prerja tërthore e prarjeve të tyre, duke marrë parasysh unazat vjetore (shtresat vjetore). Një shtresë e tillë, si rregull, korrespondon me rritjen e drurit gjatë një sezoni në rritje. Druri, i lindur në pranverë dhe në fillim të verës, është dukshëm ndryshe nga ajo e fundit që shfaqet në fund të verës dhe të vjeshtës.

  Kur një pemë sapo po fillon të mbillet, atëherë në dru janë formuar shumë anije me hapësirë ​​të gjerë. Në vjeshtë, enët janë formuar të ngushtë dhe bëhet më e dendur dhe e errët. Zakonisht, kalimi nga druri i hershëm në drurët e fundit është gradual, por kalimi nga druri i vonë në dru të hershme mund të gjurmohet në mënyrë të qartë dhe kufijtë mes tyre janë të dukshme në sy të lirë. Çdo unazë, si rregull, korrespondon me një vit. Edhe pse ndonjëherë ka të ashtuquajturat unaza të rreme. Kjo ndodh nëse, për shkak të një vere të pafavorshme (thatësirë ​​ose të ftohtë), ajo fillon të mbillet në vjeshtë.

  Ky ishte incidenti që ndodhi në Türi (Estoni) më 25 gusht 1818. Gjatë një stuhie, rrufeja goditi një lisi prej 25 metrash; pema e prekur u prish në copa. Dhe më pas doli se shtresat koncentrike të drurit të lisit nën ndikimin e rrufeve lulëzuan nga njëri-tjetri dhe lirshëm u shtrinë si një antenë teleskopike.

  Pemët gjigante më të vjetra

  Meqenëse çdo vit trashësia e trungut rritet, do të duket se gjatë periudhave të gjata duhet të kërkohet më shumë se një pemë e trashë. Dhe, në të vërtetë, për një kohë të gjatë pemët gjigant që u rritën në Amerikën e Veriut konsideroheshin si më të vjetrat - sequoias dhe sequoiadendrons.

  Sequoias janë pemë gjigante: lartësia është rreth njëqind metra, diametri i trungut arrin 8.5 m. Një sharrë e tillë u sharrua me një petë prej shtatë metrave për pothuajse dy javë dhe u deshën 30 platforma hekurudhore për të transportuar drurin e kësaj peme. Dy fakte më të çuditshme. Në Parkun Kombëtar të Sequoia (SHBA), mbi trungun e një sekuole gjigante të prerë në mes të shekullit të 19-të, amerikanët me iniciativë organizuan një kat të valleve ku u vendosën 16 palë kërcimtarë, 20 spektatorë dhe 4 muzikantë njëkohësisht.

  Në Parkun Kombëtar Yosemite (20 km nga San Francisko) rritet bimësia e famshme "wahwonah" - e mrekullueshme pemë halore . Në vitin 1881, në vendin e një grope të madhe, një tunel 8.7 m i gjatë, 2.5 m i gjerë dhe 3 m i lartë u gris në bagazhin e saj.

  Madje edhe më mbresëlënëse në madhësinë e bishtit (Wellingtonia, pemë mamut), diametri i trungut arrin 10 m, rritet në Kaliforni në shpatet perëndimore të Sierra Nevadës.

  Midis këtyre pemëve gjigande të botës së bimëve, ata zbuluan një sekuion, mosha e të cilit ishte 2125 vjet Midis këtyre pemëve gjigande të botës së bimëve, ata zbuluan një sekuion, mosha e të cilit ishte 2125 vjet. Për një kohë të gjatë ajo u konsiderua si pema më e vjetër.

  Krahasuar kohët e fundit, pema midis pemëve të gjelbërta të drunjve i dhuroi rrugën një pylli të ndritshëm që rritet në shpatet shkëmbore të Maleve të Bardha malore (në perëndim të Amerikës së Veriut). Askush nuk mendonte se, në përgjithësi, pemët e vogla (deri në 10 metra të lartë) kanë një moshë kaq të respektueshme. Në vitin 1955, një prej këtyre pishave u zvogëlua për kërkime shkencore. Kur, sipas unazave vjetore, ishte llogaritur mosha e saj, shkencëtarët ishin jashtëzakonisht të befasuar: pisha me gjemba prej 4900 vjetësh! Studiuesit nuk kishin zgjidhje tjetër veçse të fajësonin veten për mosdeklarim dhe keqardhje për veprën e tyre.

  Por pjesa tjetër e pemëve të vjetra të pishës u studiuan me kujdes të madh dhe që nga viti 1958 u morën nën mbrojtjen e shtetit. Midis pishave të gjata të jetës ne numëruam shumë pemë, mosha e të cilave ka tejkaluar 4 mijë vjet. Të gjithë katër mijë pemët morën emrat e tyre: "Alpha" - pema e parë e gjetur mbi 4 mijë vjet të vjetra, "Patriarku" - pema më e trashë e pishave spinore (diametri i trungut 3.5 m), "Methuselah" - pema më e vjetër e gjallë, ai është 4600 vjeç (sipas tregimeve biblike, Methusela ka jetuar më gjatë midis njerëzve - 969 vjet).

  Unazat e vjetra të pishës spinore janë kaq të dendura saqë janë të padallueshme me sy të lirë. Kjo nuk është për t'u habitur: pas njëqind vjetësh, diametri i trungut nuk rritet me më shumë se 2.5 cm. Dhe në një nga seksionet e fetë, vetëm 12 cm e gjatë, ajo numëronte 1.100 unaza vjetore. Pra, më të lashtat e pishave spinore u shfaqën në Tokë kur faraonat në Egjipt filluan të ndërtojnë piramidat e para.

  Unaza vjetore përcaktojnë jo vetëm moshën e pemës

  Sot, për të përcaktuar moshën e një peme, nuk ka nevojë të pritet. Dendrokronologët, specialistët në unazat e rritjes së "leximit", shtrëngojnë shtyllat e drurit si të trashë si propozime, dhe pastaj i shqyrtojnë ato nën një mikroskop.

  Dhe shpikësit japonezë krijuan një makinë portative me rreze X, me të cilën mund të fotografoni diametrin e trungut, pa shkaktuar madje asnjë dëm më të vogël në pemë; Sipas këtyre imazheve, specialistët përcaktojnë jo vetëm epokën e pemës, por edhe gjendjen e saj shëndetësore (sa kjo fjalë mund të zbatohet në pemë).

  Gjerësia e unazave të pemëve ndryshon nga viti në vit, kështu që tërësia e të gjitha unazave është një kronikë në të cilën një njohës mund të lexojë gjithçka: luhatjet e temperaturës së ajrit, reshjet, zjarret në pyje, pushtimin e dëmtuesve, vdekjen e pemëve fqinje. Gjerësia e secilit unazë individuale nuk është gjithashtu e njëjtë kudo, varet nga pozicioni i pemës në lidhje me diellin, nga mbrojtja e drunjve nga pemët e tij fqinje, në drejtimin e erës dhe të ngjashme.

  A duhet ta deshifroj rekordin e drurit? Sigurisht është e nevojshme, sepse ndihmon për të zbuluar disa sekrete të së kaluarës. Për një kohë të gjatë, historianët amerikanë ishin të shqetësuar për misterin e një qyteti shkëmbor të ndërtuar në shekullin e 13-të. në Mesa Verde (Kaliforni, SHBA). Pse e larguan banorët? Siç tha unaza vjetore e shkrimet, pa të cilat, sigurisht, nuk i bënë ndërtesat e qytetit të lashtë, kjo ndodhi për shkak të shumë viteve të thatësirës.

  Leonardo da Vinci fillimisht propozoi moshën e pemëve me unaza vjetore ; Ai gjithashtu sugjeroi që gjerësia e tyre varet nga klima. Lidhja midis rritjes së unazave vjetore dhe faktorëve meteorologjik - temperatura e ajrit dhe reshjet - u vunë në dukje fillimisht nga shkencëtarët rusë A.N. Beketov dhe F.N. Shvedov në gjysmën e dytë të shekullit XIX. Hulumtuesit amerikanë nga laboratori dendrokronologjik i Universitetit të Arizonës krijuan shtresat vjetore të pishës spinore në Amerikën Perëndimore në 1453, 1601, 1884, 1902, 1941 dhe 1965. vera ishte jashtëzakonisht e ftohtë. Të dhënat për vitin 1941 dhe 1965 përkojnë me vëzhgimet e meteorologëve. Fakti është se në vitet me një verë të ftohtë, aktiviteti i cambium (ind lidhës që gjeneron dru) është i dobët. Dëmtimi i qelizave të drurit të formuar gjatë verës tregon një pushtim të masave të ajrit të ftohtë.

  Pra, duke eksploruar unazat vjetore të pishave spinore dhe fragmentet e ruajtura të drurit të vdekur të këtyre pemëve, shkencëtarët amerikanë kanë përpiluar një kalendar të konsoliduar të klimës në perëndim. Pra, duke eksploruar unazat vjetore të pishave spinore dhe fragmentet e ruajtura të drurit të vdekur të këtyre pemëve, shkencëtarët amerikanë kanë përpiluar një kalendar të konsoliduar të klimës në perëndim Amerikën e Veriut, ku deri në vitin 6200 pes. e. karakterizohet çdo vit.

  Studime të ngjashme u kryen në ish-Bashkimin Sovjetik. Në Institutin Botanik të Akademisë së Shkencave të Lituanisë, ekzistonte një laborator dendroklimatronologjik. Në të, ata krijuan një dendroscale që mbulonte 900 vjet. Në unazat e vjetra kedër Shkencëtarët zbuluan në Altai, shkencëtarët kuptuan se çfarë klima ishte në këto vende nga 1020 në 1979. Dendroscale kedri tregon qartë se si ciklet 11-vjeçare të aktivitetit diellor ndikojnë në klimën. Dhe ne gjithashtu vumë re ritme 80-90-vjeçare, shkaku i të cilave ende nuk është përcaktuar përfundimisht.

  Dhe në revistën "Natyra" për vitin 1976, një mesazh u shfaq në një metodë të re për përcaktimin e klimës së shekujve të kaluar me unaza vjetore. Është vërtetuar se raporti i izotopeve të karbonit, oksigjenit dhe hidrogjenit në atmosferën e tokës varet nga temperatura e tij. Pra, duke llogaritur përbërjen izotopike të secilit unazë të drurit, është e mundur për të llogaritur temperaturat mesatare vjetore të moshave të kaluara. Vetëm për këtë është e nevojshme të vendoset një raport sasior mes përbërjes izotopike të shtresave vjetore dhe temperaturës mesatare vjetore të njohur.

  Shkencëtarët nga Anglia, Gjermania dhe SHBA-të punuan në krijimin e një termometër peme. Ata zhvilluan hulumtimet e tyre në Angli, ku filluan të regjistrojnë temperaturën e mjedisit rreth 300 vjet më parë. Jo shumë larg nga zonat e regjistrimit të temperaturës, lisi të lashta dhe bredh dhe analizoi përmbajtjen e izotopeve në unaza. Kështu termometër me diplomë në shkallë druri. Studimi i pemëve të vjetra ndihmoi për të gjetur se çfarë moti ishte disa shekuj më parë, kur ata madje nuk kishin idenë se mund të mateshin të nxehtit dhe të ftohtit.

  Por jo vetëm për klimën e shekujve të kaluar mund të tregojnë unazat vjetore bimët halore . Shkencëtarët amerikanë kanë gjetur se shpërthime të mëdha vullkanike janë regjistruar në to. Në të vërtetë, gjatë shpërthimit, një masë e madhe e hirit vullkanik dhe pluhurit emetohen në atmosferën e sipërme, e cila mund të qëndrojë në atmosferë për dy deri në tre vjet. Grimcat më të vogla të ngurta grumbullojnë rrezet e diellit, prandaj bëhet më e ftohtë në tokë.

  Eksplorimi i pishës spinore, shkencëtarët konfirmuan shpërthimin e malit Etna në 44 g. e. Vetëm kjo shpërthim u regjistrua në unaza pemësh në 42 g. er: u deshën dy vjet për të përzënë një re të pluhurit dhe hirit vullkanik nga Sicilia në Amerikë.

  Data e shpërthimit të Etnës është i njohur mirë për shkencëtarët, por për një shpërthim të madh të vullkanit Santorin, i cili shkatërroi kulturën minoane. Kretë, historianët kishin një mosmarrëveshje. Disa besonin se shpërthimi i vullkanit të Santorin ishte midis viteve 1700 dhe 1450. n. e., të tjerët - midis viteve 1500 dhe 1300 BC. e. Sipas unazave vjetore të pishave spinoze, dendrokronologët vërtetuan se shpërthimi i vullkanit të Santorin ndodhi midis viteve 1628 dhe 1626. BC. e.

  Rreth dhjetë vjet më parë, një botanist amerikan, A. G. Dzheikobi, sugjeroi që pema të rritet në zonat me veprimtari sizmike mund të përcaktohet kur ndodhi një tërmet dhe madje sa i fortë ishte.

  Në arsyetimin e tij, ai bazohet në faktin se një tërmet zakonisht ndryshon kushtet në të cilat pyjet u rritën: sistemi rrënjë është i dëmtuar, furnizimi i pemëve me ndryshime të ujërave nëntokësore, e kështu me radhë. Natyrisht, këta faktorë ndikojnë në rritjen e pemës dhe duhet të regjistrohen në unaza pemësh. Në të vërtetë, tërmetet janë të shënuara me unaza të errëta të zgjatura nga njëra anë.

  Shkencëtari sovjetik N. V. Lovelius sugjeroi që unazat e pemëve të vjetra duhet të përmbajnë informacion rreth shpërthimeve të supernovës në galaktikë. Ai studioi shkurtimet e dy pemëve të tilla: arka (dëllinjë) dhe Amur larsh . Kur ata llogaritën shtresat vjetore të dëllinjëve të gjetur në malet e Azisë Qendrore, u bë e qartë se kjo fabrikë u lind në 1163 dhe jetoi për 807 vjet. Gjatë kësaj kohe, ndodhën tre shpërthime të supernova - në 1572, 1604, 1700. dhe këto shpërthime kishin ndikim në biosferën e Tokës. Shpërthimi i supernovës ngadalësoi rritjen e pemëve: për më tepër, shtypja arriti maksimumin në 15-16 vjet pas shpërthimit, 30 vjet më pas rritja u kthye në normalitet në pemë. Cilat procese fiziologjike janë shkelur nën ndikimin e një shpërthimi supernova ende nuk janë krijuar.

  Duke lexuar analet e unazave, ju mund të nxjerrni dhe informacione të tjera. Për shembull, pemët mund të tregojnë për shkallën e ndotjes së ajrit në vite të ndryshme. Fizikanët amerikanë në unazat vjetore përcaktojnë efektet e testimit bërthamor. Kimistë, duke analizuar përbërjen kimike të unazave vjetore, studiojnë shpërndarjen e elementeve të shpërndara në periudha të ndryshme.

  Çdo herë, pasi ta përsërisim sërish librin tonë të preferuar, gjejmë diçka të re për veten tonë që nuk e kishim parë më parë. Pra, me analet e shtresave vjetore: vitet do të kalojnë dhe ndoshta dikush do ta lexojë atë në një mënyrë të re dhe të hapë për ne një përmbajtje krejtësisht të ndryshme të kësaj kronike druri, të shkruar nga Natyra.

  V. Petrishin

  A duhet ta deshifroj rekordin e drurit?
  Pse e larguan banorët?
  Конвекторы Adax Multi — стиль, качество и надежность

  Новинка!
  Конвекторы Adax Multi  — стиль, качество и надежность

  Flores Dual — настенный газовый котел с проточным газообменником

  Flores Dual  — настенный газовый котел с проточным газообменником

  Guess Who designed it
  ©

  2005 Салон «Сахара»
  ЧП Бондарь Олег Михайлович

  ул. Прохоровская, 37, Одесса, Украина
  Телефон/факс: +38 (048) 711–18–75
  E-mail: [email protected]